fbpx

Een aanleunwoning is de perfecte oplossing voor gezinnen die met elkaar samen willen wonen maar behoefte hebben aan hun eigen privacy. Aanleunwoningen worden dan ook vaak gebruikt voor huisvesting van ouders op leeftijd. Zo kunnen opa en oma af en toe op de kinderen letten, en kunnende kinderen af en toe op oma en opa letten. Wil jij een aanleunwoning plaatsen? Dan zijn dit belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden. 

Villa

 

Regels omtrent de plaatsing van een aanleunwoning 

Met veel verschillende woningen in Nederland zou je bijna denken dat er geen bouwvoorschriften zijn. Niets is minder waar, want wanneer je een aanleunwoning aan jouw eigen woning wilt bevestigen dan krijg je te maken met de gemeente. Zonder toestemming uitbouwen of een extra woning op het erf plaatsen kan zomaar voor een fikse boete zorgen. Kijk daarom naar de volgende regels als je overweegt om een aanleunwoning te plaatsen: 

 • Vraag na of een aanleunwoning geplaatst mag worden. Je doet dit door de gemeente waarin je de aanleunwoning wilt plaatsen te raadplegen. Kijk naar de bouwkundige voorschriften en onderzoek of er een verkavelingsvergunning aangevraagd moet worden. Door je van tevoren goed te oriënteren op de regels van de gemeente waarin je de aanleunwoning wilt plaatsen, zorg je ervoor dat je toekomstige problemen voorkomt. Voorkomen is beter dan genezen en bij het plaatsen van een aanleunwoning wil je liever niet tegen obstakels als vergunningen aanlopen. 
 • Let op de vergunning en meldingsplicht. Wanneer je een chalet van Sulex Bungalows koopt dan heb je niet te maken met aanbouw. Toch is het slim om te onderzoeken welke vergunningen en meldingen je moet maken bij het plaatsen van een aanleunwoning in jouw woonplaats. Als de woning bijvoorbeeld als zorgwoning gebruikt wordt dan moet je dit melden. 
 • De algemene regels voor het plaatsen van een aanleunwoning zijn als volgt: 
  • Er geldt een minimale leeftijd van 55 of 65+ (afhankelijk van de gemeente).
  • De personen die in de aanleunwoning wonen moeten nog goed ter been zijn of voor zichzelf kunnen zorgen.
  • Degene die in de aanleunwoning woont moet zich inschrijven bij de gemeente als inwoner van de gemeente.
  • Het aanbod van aanleunwoningen is beperkt maar de meeste gemeenten gaan mee in eigen initiatieven van inwoners. Het is dus goed mogelijk dat je toestemming krijgt om een aanleuningwoning te plaatsen. 

 

Praktische zaken rondom een aanleunwoning 

Denk na over de indeling voordat je de aanleunwoning plaatst. Wil je de woning op een later moment kunnen verbinden met de woning of wil je de woning op een later moment blijven verhuren als aanleunwoning? De meest logische plek voor de plaatsing van een aanleunwoning is op de begane grond. Zorg voor een makkelijke toegang en probeer het gebruik van trappen te voorkomen. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende privacy is en de aanleunwoning volledig van de hoofdwoning afgesloten kan worden. 

Denk ook na over het gebruik van voorziening en de kosten hiervanAls je de kosten wilt delen dan is het slim om voor een aparte teller in de aanleunwoning te kiezen. Zo is er een duidelijk overzicht van gedeelde kosten voor gebruik van elektra, water en gas. Je kunt je ook verdiepen in de mogelijkheden voor het zelfvoorzienend maken van een aanleunwoning. Zo kun je bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen en regenwater hergebruiken via een regenwater systeem. 

Maak van tevoren duidelijke afspraken met medebewoners, simpelweg om frustraties en ruzies te voorkomen. Samenwonen met een ander gezin is pittig maar als er van tevoren goede afspraken zijn gemaakt dan is de kans groot dat je weinig last van elkaar hebt. 

 

aanleunwoning plaatsen

Aanleunwoning plaatsen via Sulex Bungalows 

Bij Sulex Bungalows vind je verschillende typen aanleunwoningen. De woningen verschillen in formaat zodat er altijd een woning te vinden die perfect bij jouw situatie past. De woning wordt zo aangepast dat mensen op leeftijd makkelijk gebruik kunnen maken van alle voorzieningen van de woning. Je kunt rekenen op kwalitatieve aanleunwoningen met een moderne look waardoor de aanleunwoning niet alleen praktisch maar ook duurzaam én mooi is om naar te kijken. 

Door een aanleunwoning profiteren jongeren van gedeelde woonlasten en profiteren ouderen van gezelschap en inwonende hulp. Wil je meer lezen over de voor- en nadelen van het wonen in een aanleunwoning? Lees dan snel verder in ons artikel Kangoeroewoning: dit zijn de voor- en nadelen. 

   

  aanleunwoning plaatsen (1)

  Ben je benieuwd naar hoe Sulex Bungalow jouw gezin kan helpen met de productie van een effectieve en kwalitatieve aanleunwoning? Neem nu vrijblijvend contact met ons op om jouw ideeën te bespreken. Door jouw visie te verwerken in de aanleunwoning zorgen wij er samen voor dat de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk blijft voor beide gezinnen. 

  Sulex Bungalows | Brochure

  Building your dream holiday, with a home away from home.

  Prioriteit

  Success!

  Sulex Bungalows | Brochure

  Excited to see what Sulex Bungalows can do for you?

  Prioriteit

  Success!

  Sulex Bungalows | Brochure

  Building your dream holiday, with a home away from home.

  Prioriteit

  Success!

  Sulex Bungalows | Brochure

  Building your dream holiday, with a home away from home.

  Prioriteit

  Success!

  Lodge 48 | Brochure

  Luxe Chalet Vakantiepark Tulderheyde (België) 58

  Tulderheyde

  Success!

  Kavel incl. woning vanaf €125.000 ex. btw. v.o.n.?

  We zijn verheugd om onze samenwerking met Recreatiepark Hellendoorn aan te kondigen als staplaats voor onze bungalows. Gelegen te midden van een prachtig landschap, biedt dit park de perfecte omgeving voor een ontspannen en plezierige vakantie.

  Success!

  Chat openen
  Scan de code
  Welkom bij Sulex Bungalows,

  Kunnen we u helpen?