Kangoeroes groeien op in de buidel van hun moeder. Een warm nest waar zowel ouder als kind zich veilig door voelen. De kangoeroewoning heeft haar naam te danken aan dit fenomeen. Het gaat hier om een aparte ruimte die via een verbindingsdeur met elkaar in contact staan. In dit artikel lees je alles over de voor- en nadelen van een kangoeroewoning en hoe Sulex bungalows jou kan helpen met het verwezenlijken van het wonen in een kangoeroe woning.
Wat is een kangoeroewoning?
Een kangoeroewoning biedt een praktische oplossing voor gezinnen die samen wonen maar wel behoefte hebben aan de nodige privacy. Het verschil met een mantelzorgwoning is dat een kangoeroe woning vast zit aan het tweede woonhuis. Een mantelzorgwoning kun je bijvoorbeeld los in de tuin neerzetten.
De belangrijkste reden om te kiezen voor een kangoeroewoning is om hulp te bieden. Zo kunnen mensen die zorg nodig hebben gebruik maken van een kangoeroe woning. Voor gezinnen met drukke ouders kan het ook heel handig zijn als opa en oma dichtbij zijn. Voordat wij je de voordelen van een kangoeroewoning laten zien, verdiepen wij ons eerst in de nadelen van een kangoeroewoning. Door de voor- en nadelen tegen elkaar op te wegen kun je een weloverwogen beslissing maken.
De nadelen van een kangoeroewoning
Je zit aan elkaar vast. Met een kangoeroe woning is er een verbinding tussen beide woningen waardoor je letterlijk aan elkaar vast zit. Maar wanneer de bewoners van één van de woningen overlijden dan gelden er ook speciale regels. Bij overlijden of een verhuizing dient het onbewoonde huis zo snel mogelijk weer bewoond worden door een ander gezin. Ben je eigenaar van de grootste woning dan kun je de kangoeroewoning overkopen. Hierdoor wordt de kangoeroewoning weer één huis en wordt de kleine woning als verlenging van de hoofdwoning gezien. Pluspunt: zo gaat de waarde van de woning omhoog.
Bij een kangoeroewoning ben je fiscale partners met het tweede gezin. Omdat je bij een kangoeroewoning meestal een huisnummer deelt, word je door de belastingdienst als fiscale partners gezien. Wanneer beide gezinnen een geregistreerd partnerschap met elkaar hebben dan is er vaak geen probleem. Dit is echter anders als je als alleenstaande ouder met een kind woont. Omdat alle inkomens bij elkaar opgeteld worden is de kans groot dat je toeslagen als huurtoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget misloopt.
Je bent ook fiscale partners met het andere gezin voor andere financiële instanties. Ook andere instanties kunnen de inkomens van jou en je fiscale partners bij elkaar optellen. Zorg er daarom voor dat je kunt aantonen dat er zelfstandige huishoudens gevoerd worden. Als je dit niet doet dan bestaat er een kans dat sociale voorzieningen of zelfs een bijstandsuitkering geweigerd worden.
Tips bij het overwegen van het kopen van een kangoeroe woning
De regels omtrent wonen in een kangoeroe woning zijn complex. Volg deze 5 tips om ervoor te zorgen dat je de juiste keus maakt en breng jezelf jaarlijks op de hoogte van eventuele nieuwe regels omtrent het wonen in een kangoeroe woning.
- Laat je goed voorlichten door experts.
- Stel een splitsingsakte op met behulp van de notaris. Hierin worden zaken omtrent het splitsen van de woning en hypotheekbetalingen geregeld.
- Neem, indien mogelijk, ieder een eigen hypotheek om de betalingen gescheiden en overzichtelijk te houden.
- Vraag bij de gemeente een eigen huisnummer aan om fiscaal partnerschap te voorkomen.
- Overweeg om het parceel te laten splitsen in het kadaster. Dit maakt het mogelijk om één van de twee woningen apart te verkopen.

De voordelen van een kangoeroewoning
Het wonen in een kangoeroewoning heeft gelukkig ook veel voordelen. Wanneer je dichtbij je ouders of familie woont dan voel je je gelukkiger. Dit zijn de grootste voordelen van het wonen in een kangoeroewoning op een rij.
- Kangoeroe wonen maakt een eigen huis kopen betaalbaar voor jongeren. Als je een kangoeroewoning laat plaatsen dan kunnen ouder en kind de kosten delen om het kopen van een huis haalbaar te maken voor jongeren.
- Je ontwikkelt een sterkere familieband en je voelt je gelukkiger.
- Je inwonende familielid kan een handje helpen in het huishouden of op de kinderen passen wanneer je uit werken bent. Je laat je huis, je kinderen en je huisdieren nooit meer alleen achter als je in een kangoeroewoning woont.
- Als je in een kangoeroewoning woont is de kans op inbraak kleiner omdat er doorgaans iemand thuis is.

Bij Sulex Bungalows is het mogelijk om een chalet of bungalow aan te schaffen en deze te laten plaatsen als kangoeroewoning. Met een kangoeroewoning profiteren jongeren van gedeelde woonlasten en ouderen van inwonende hulp. Neem nu vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Zo zorgen wij er altijd voor dat de woning volledig is afgestemd op de situatie waardoor de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk blijft voor beide gezinnen.