Op 6 Januari 2021 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel opkoopbescherming en verruiming mogelijkheden tijdelijke huurcontracten aangenomen. Hierdoor is het voor investeerders in 2022 lastiger om huizen op te kopen om deze vervolgens te verhuren. In dit artikel vertellen wij je alles over de komende veranderingen en hoe jij je als investeerder kunt voorbereiden op dit wetsvoorstel waarbij een opkoopverbod op de huizenmarkt in 2022 een feit kan worden.

Een opkoopverbod op de huizenmarkt
Voor veel ondernemers is investeren in vastgoed interessant omdat het aanbod laag is en de vraag enorm hoog. Omdat investeren in vastgoed gegarandeerd geld oplevert zijn er veel woningen opgekocht door particuliere verhuurders. Het woningtekort in Nederland heeft er echter voor gezorgd dat de overheid moet ingrijpen. Hierdoor krijgen starters ook een kans op de woonmarkt. De combinatie van particuliere verhuurders die woningen opkopen en een laag aantal beschikbare woningen zorgt voor spanning op de huizenmarkt. Het opkoopverbod moet deze spanning verminderen.
Investeerders zijn echter niet de enige oorzaak van het woningtekort in Nederland. De heersende stikstofproblemen hebben ervoor gezorgd dat bouwprocessen werden vertraagd. Er is in voorgaande jaren ook te weinig tijd besteed aan het starten van nieuwbouwprojecten. Het opkoopverbod op de huizenmarkt moet ervoor zorgen dat investeerders geen woningen opkopen om deze vervolgens niet als eigen woonlocatie te gebruiken. Wij vertellen je graag wat dit opkoopverbod op de huizenmarkt voor jou als investeerder betekent.

Dit zijn de regels omtrent het opkoopverbod op de huizenmarkt
Het opkoopverbod op de huizenmarkt geeft gemeenten de mogelijkheid om wijken aan te wijzen waar investeerders geen goedkope panden meer mogen opkopen voor verhuur. Als je deze woningen wel wilt verhuren dan dien je een vergunning aan te vragen. De regeling geldt alleen voor goedkope woningen en woningen met een gemiddelde verkoopprijs. In welk segment de WOZ-waarde van de woning geplaatst wordt is aan de gemeente.
In de volgende gevallen heb een verhuur vergunning nodig nadat het opkoopverbod van kracht is:
- Verhuur aan eerste- en tweedegraads bloed- en aanverwanten.
- Verhuur van woningen die onderdeel zijn van een bedrijfspand, winkel of kantoor.
- Bij tijdelijke verhuur van een woning van maximaal 12 maanden, mits de eigenaar minimaal 12 maanden zelf in de woning heeft gewoond.
De regeling geldt alleen voor woningen die zijn gekocht nadat de regeling van kracht gaat. Op dit moment geldt de regeling nog niet. Dit is daarom het perfecte moment om te investeren in vastgoed. Je hoeft namelijk nog geen rekening te houden met het opkoopverbod op de huizenmarkt. Door niet te wachten op woningen die beschikbaar komen is het mogelijk om meteen te investeren op de huizenmarkt. Lees snel verder om erachter te komen hoe Sulex Bungalows jou kan helpen met het verwezenlijken van jouw vastgoed droom.
Het opkoopverbod gaat in in 2023
Op dit moment is het opkoopverbod nog niet van kracht, maar grote steden als Rotterdam, Eindhoven, Haarlem en Den-Haag staan al in de startblokken om het opkopen van woningen per 1 januari 2022 te verbieden. Voor de rest van het land is de voorspelling dat de regeling in 2023 ingaat. Goed nieuws want dat betekend dat investeerders nog even de tijd hebben om een ander plan te bedenken. De regeling gaat tevens niet in met terugwerkende kracht wat betekend dat alle woningen die nu worden opgekocht niet onder de regeling vallen. Je hoeft dus ook geen vergunning aan te vragen voor de verhuur van de woning.
Zo zit het met verhuren van een woning na ingang van het opkoopverbod
Als je na het opkoopverbod een woning koopt voor de verhuur, dan dien je een vergunning aan te vragen. De vergunning zal persoonsgebonden worden. Hierdoor vervalt de vergunning op het moment dat de woning verkocht wordt. Wat de precieze regelgeving rondom het opkoopverbod is hangt af van de gemeente waarin je een woning koopt en wilt verhuren. Raadpleeg daarom eerst de gemeente voordat je investeert op de huizenmarkt.
De reden voor het opkoopverbod is simpel. Eerder hadden investeerders op de huizenmarkt al te maken met een verhoging van de overdrachtsbelasting van 2% naar 8%. De overheid heeft ook ingegrepen door een plafond aan de maximale huurprijs in de vrije sector te geven. Dit gebeurde op het moment dat de huur in de vrije sector te hoog werd. Hierdoor werden woningen onbetaalbaar voor mensen met een laag inkomen. Uit de laatste cijfers van het Kadaster blijkt nu dat het aantal woningen dat is gekocht door particuliere verhuurders van 2% naar maar liefst 6% is gestegen. Hierdoor wordt het voor starters en mensen met een laag inkomen wederom lastig om een huis te kopen en hier wilt de overheid iets aan kunnen doen.

Investeren in vastgoed via Sulex Bungalows
Gelukkig is het opkoopverbod op de huizenmarkt tot op heden een plan. Er is nog geen zekerheid dat het verbod er echt gaat komen maar om je goed te kunnen voorbereiden is het slim om nu te investeren in vastgoed. Omdat de regeling niet geldt voor woningen die op dit moment worden gekocht is het nog de moeite waard om te investeren in vastgoed. Voor investeerders die niet willen wachten tot er een woning verkocht word biedt Sulex Bungalows een mooie oplossing.
Je kunt onze bungalows kopen voor een scherp tarief. De bungalows hebben een moderne uitstraling en worden met duurzame materialen gemaakt. Je hebt keuze uit verschillende modellen met verschillende maten waardoor er ook een bungalow te vinden is die goed in jouw plan past. Als je voor een investering in bungalows kiest dan is het niet nodig om te wachten op woningen die vrijkomen op de huizenmarkt. De bungalows kunnen snel gemaakt worden waardoor je hoge bouwkosten voorkomt en niet overboden kunt worden door andere kopers.
Tot slot zorgt een investering in bungalows ervoor dat je eenvoudig kunt verhuren. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de bungalow op een vakantiepark te plaatsen waarbij de regels vaak zeggen dat de bungalow zelfs verhuurd moet worden. Wil jij meer leren over investeren via Sulex Bungalows? Neem dan nu contact met ons op voor meer informatie en start vandaag met het investeren op de woningmarkt.