fbpx

Permanent wonen in een bungalow van Sulex hoeft helemaal niet te betekenen dat je hoeft in te leveren op wooncomfort, kwaliteit of ruimte. Goed nieuws voor de mensen die in de huidige vastgoedmarkt geen voet tussen de deur krijgen. Hiernaast heeft het wonen in een bungalow een grote invloed op je ecologische voetafdruk, waardoor steeds meer mensen ervoor kiezen om kleiner te gaan wonen. Maar waar zet je zo’n bungalow neer? In dit artikel ontdek je meer over permanent wonen in een bungalow van Sulex en hoe jij de eerste stappen kunt zetten naar het wonen in een bungalow. 

Permanent wonen in een bungalow van Sulex

De woningnood neemt toe en daarom zijn steeds meer mensen op zoek naar een betaalbaar en comfortabel alternatief voor permanente woonruimte. Een bungalow voldoet in dit geval aan alle eisen, maar een bestemming vinden voor de bungalow blijkt nog een flinke uitdaging te zijn. Alhoewel de meeste mensen ervan uitgaan dat zij een bungalow of chalet mogen plaatsen op eigen grond, is dit niet altijd het geval. Wil je bijvoorbeeld in Dalfsen permanent wonen in een bungalow, dan moet er 425 m² aan ontsierde gebouwen op het erf worden gesloopt voordat je een tiny house van 50 m² mag plaatsen én hier permanent in mag wonen. 

Wil je een bungalow op eigen grond plaatsen in Ermelo of Hellendoorn, dan moet de bungalow na een bepaalde termijn weer verwijderd worden. Er is in dit geval sprake van een tijdelijke goedkeuring voor het permanent wonen in een bungalow. Wil je een tuinhuisje als woonbestemming gebruiken, dan gelden er ook weer regels. Heb je bouwgrond gekocht en wil je tijdelijk permanent in een bungalow op deze grond wonen, dan moet het ontwerp aan voorwaarden voldoen. Kortom: er zijn in elke gemeente regels voor het permanent wonen in een bungalow.

In principe mag je alleen permanent in een bungalow wonen als de woning een woonbestemming van de gemeente krijgt. Is dit het geval dan kun je de bungalow zonder zorgen op eigen terrein plaatsen en hier permanent in wonen. Controleer daarom goed bij de gemeente of het is toegestaan om jouw favoriete Sulex bungalow op eigen terrein te plaatsen. Zorg er bovendien voor dat de bungalow waar je in investeert volledig voldoet aan het bouwbesluit om problemen te voorkomen.

Tiny House example

Gedoogbeschikking permanent wonen in een recreatiewoning

Over het algemeen is het niet toegestaan om permanent in een bungalow te wonen. Dit komt in eerste instantie door het feit dat de meeste bungalows door de gemeente worden bestempeld als een recreatiewoning. Deze woning moet voldoen aan de eisen van een logiesfunctie in het bouwbesluit van 2012 en is bedoeld als recreatief verblijf of als tijdelijke woning. Je mag hier dus niet permanent in wonen, tenzij je een gedoogbeschikking van de gemeente krijgt. Krijgt de bungalow echter een woonbestemming, dan mag je hier wel permanent in wonen. Om dit voor elkaar te krijgen moet de bungalow voldoen aan de eisen uit het bouwbesluit voor woonbestemmingen. 

Wanneer woon je volgens de gemeente permanent in een woning?

Als je in een periode van 180 dagen minstens 120 dagen per jaar in een bungalow woont, dan wordt de woning als je permanente adres beschouwd. Staat jouw bungalow op een vakantiepark dan is het afhankelijk van de gemeente hoeveel dagen je per jaar in de woning mag wonen. In sommige gemeenten geldt een termijn van 6 maanden, maar dit kan ook anders zijn. Vraag dit na bij de gemeente waarin je de Sulex bungalow plaatst als je van plan bent om de bungalow op een stuk grond in een vakantiepark te plaatsen. 

Zeeuwse-75-Large-2

Voordelen van permanent wonen in een Sulex bungalow 

Alhoewel het goed voorbereiden is voordat je permanent kunt wonen in een bungalow, zitten er verschillende voordelen aan het wonen in een bungalow. Daarom steken steeds meer mensen moeite in het uitpluizen van bijvoorbeeld het bestemmingsplan om het wonen in een bungalow realiteit te maken. 

Allereerst brengt een bungalow je dichter bij de natuur. Omdat je gelijkvloers leeft ben je sneller geneigd om naar buiten te gaan en je staat bovendien op met een uitzicht op de tuin of het erf. Hierdoor heb je altijd het gevoel dat je op vakantie bent, waardoor je al sneller met minder stress door het leven gaat. Hiernaast is er in een bungalow minder ruimte voor het verzamelen van spullen. Opslagruimte is op een slimme manier in het ontwerp verweven, waardoor je spullen netjes en overzichtelijk kunt opbergen en minder geneigd bent om prulletjes in huis te halen. 

Ben je het interieur van de bungalow zat of wil je een stuk aanbouwen, dan zijn de kosten aanzienlijk lager dan de kosten voor een aanbouw of herinrichting van een normaal woonhuis. Het is bovendien makkelijker om een bungalow te onderhouden, omdat het hele huis gelijkvloers is. Kies je voor een Sulex bungalow, dan hoeft dit niet te betekenen dat je ruimte inlevert. Kies je voor de Cube 78 dan ontwerpen wij een bungalow van maar liefst 78 m². Genoeg ruimte voor een jong gezin! 

 

De kosten van een bungalow zijn lager dan de kosten voor een woonhuis

Een ander groot voordeel van een investering in een bungalow is dat de aanschafkosten een stuk lager zijn dan de kosten voor een (nieuwbouw) woonhuis. Je moet er echter wel rekening mee houden dat er grond nodig is om de bungalow op te plaatsen. Heb je nog geen bouwgrond in bezit dan is je eerste stap het vinden van bouwgrond. Je kunt ook overwegen om op het erf van familieleden te gaan wonen. Het is in dit geval opnieuw belangrijk om goed te overleggen met de gemeente om erachter te komen of dit mogelijk is. Hou er bovendien rekening mee dat het adres in dit geval gedeeld wordt, waardoor twee gezinnen als één gezin beschouwd zal worden. Dit kan nadelig uitpakken voor mensen die gebruikmaken van overheidssubsidies. 

Kortom: het permanent wonen in een bungalow vereist enige voorbereiding en vooral expertise en ervaring. Daarom helpen wij je graag met advies over hoe je jouw droom om permanent in een bungalow van Sulex te wonen tot werkelijkheid kunt wekken. Neem nu contact met ons op voor meer informatie of vraag een offerte aan voor jouw favoriete Sulex bungalow. 

 

Sulex Bungalows | Brochure

Building your dream holiday, with a home away from home.

Prioriteit

Success!

Sulex Bungalows | Brochure

Excited to see what Sulex Bungalows can do for you?

Prioriteit

Success!

Sulex Bungalows | Brochure

Building your dream holiday, with a home away from home.

Prioriteit

Success!

Sulex Bungalows | Brochure

Building your dream holiday, with a home away from home.

Prioriteit

Success!

Lodge 48 | Brochure

Luxe Chalet Vakantiepark Tulderheyde (België) 58

Tulderheyde

Success!

Kavel incl. woning vanaf €125.000 ex. btw. v.o.n.?

We zijn verheugd om onze samenwerking met Recreatiepark Hellendoorn aan te kondigen als staplaats voor onze bungalows. Gelegen te midden van een prachtig landschap, biedt dit park de perfecte omgeving voor een ontspannen en plezierige vakantie.

Success!

Chat openen
Scan de code
Welkom bij Sulex Bungalows,

Kunnen we u helpen?