Prefab is een afkorting van prefabricated. Met een prefabwoning wordt een woning bedoeld die in standaard secties wordt gemaakt. Deze secties worden vervolgens verzonden en eenvoudig gemonteerd op de plek waar het huis uiteindelijk moet komen te staan. Je kunt een prefabwoning dus bijna vergelijken met een Ikea kast die je met een eenvoudige handleiding in elkaar timmert. Gelukkig komt er bij het in elkaar zetten van een woning iets meer expertise aan te pas, waardoor de prefabwoning snel in elkaar gezet kan worden en toch lang meegaat.

De voordelen van een prefab woning
Prefab woningen hebben meerdere voordelen, voornamelijk op economisch vlak. Omdat een prefab-huis vooraf in secties wordt gefabriceerd is het op de bouwplaats enkel nog zaak om de boel in elkaar te zetten. Hierdoor hoeft er minder rekening met weersomstandigheden gehouden te worden.
Hiernaast is de bouwtijd een stuk korter waardoor je sneller van je woning kunt genieten. Een snellere bouwtijd resulteert in minder personeelskosten en er zijn geen materialen nodig voor de bouw van muren. Prefab bouwen is mede hierdoor een goedkopere vorm van bouwen ten opzichte van traditionele woningbouw. Een ander groot voordeel van prefab bouwen is dat de bouwkosten vooraf worden bepaald. Hierdoor weet je als woning eigenaar altijd waar je aan toe bent als je begint aan de bouw van een prefab-woning.
Zelfs met prefab bouw kun je zorgen voor variatie. Hoewel compartimenten vaak in bulk worden geproduceerd, kunnen deze bouw onderdelen aangepast worden per project. Hierdoor kun je een unieke woning bouwen zonder meer tijd of geld aan de bouw te besteden.

De nadelen van een prefabwoning
Ondanks dat de aparte compartimenten uniek geplaatst kunnen worden, is er bij prefab bouw weinig ruimte voor kleine aanpassingen tijdens het bouwen. De muren zijn namelijk vooraf gemaakt en kunnen niet zomaar veranderd worden tijdens de bouw van de woning. Voor de montage van een prefabwoning is vrijwel altijd een kraan nodig om zware onderdelen op hun plek te zetten. Waar bij traditionele bouw niet altijd een kraan nodig is, moet je hier wel rekening mee houden bij het bouwen van een prefab woning.
Een ander nadeel van het bouwen van een prefabwoning is dat er vooraf nagedacht moet worden over elk detail. Na montage kan er niets meer veranderd worden, omdat alle onderdelen zo gemaakt worden dat ze perfect op elkaar aansluiten. Dit zorgt er echter wel voor dat faalkosten geminimaliseerd worden. Hierdoor bespaar je al snel kosten die je tijdens het bouwen van een traditionele woning ongetwijfeld tegenkomt.

Wat kost een prefab woning?
De kosten van een prefab woning hangen samen met de grootte van de woning. Hoe groter je wilt wonen, hoe hoger de kosten worden. Prefab wonen kan in alle vormen en maten. Of je nu voor een rijtjeswoning, een twee-onder-één-kap-woning of een bungalow kiest: de mogelijkheden zijn eindeloos. Benieuwd naar de kosten van een prefab bungalow of chalet? Neem nu contact met ons op om te bespreken hoe SULEX Bungalows jou kan helpen met het bouwen van jouw droom bungalow.