fbpx

Tiny house: een begrip uit Amerika dat sinds 2015 ook wel bekend is in Nederland. Inmiddels heeft bijna iedereen wel eens gehoord van een tiny house, maar waar gaat deze beweging nu eigenlijk over? Er bestaan nog veel misstanden over wat deze woonvorm precies inhoudt en nog belangrijker, wat de filosofie is die achter het idee van een tiny house schuilt. In dit artikel lees je alles over wat een tiny house is, wat de filosofie achter tiny living is en waarom een tiny house ook geschikt is voor jouw situatie.

Interieur Tiny House
Tiny house interior 2

Een stukje Tiny House geschiedenis

Het begon allemaal met tiny house pioniers Dee Williams en Jay Shafer die na orkaan Katrina kansen zagen op de vastgoedmarkt. Na orkaan Katrina en het instorten van de economie raakten steeds meer mensen hun huis kwijt. Starters konden moeilijk aan een woning komen en de behoefte naar betaalbare en flexibele woonvormen werd steeds groter. Om de beperkende wetgeving die eisen stelt aan minimale afmetingen van een woning te omzeilen, kreeg men al snel het idee om huizen op trailers te bouwen.

Dit idee leidde tot een interessante beweging die door steeds meer mensen wordt geadopteerd. Inmiddels is de populariteit van tiny houses niet alleen in Amerika gegroeid, maar over de hele wereld. Er zijn honderden boeken, blogs en series als het welbekende “Tiny House Nation” programma uit de grond gestampt, waardoor de vraag naar tiny houses steeds groter wordt.

De filosofie achter tiny houses en tiny living

De gemiddelde woning is in de laatste 50 jaar steeds ruimer geworden, terwijl de omvang van gezinnen steeds kleiner wordt. Onze huizen worden niet alleen groter, maar onze materialistische honger wordt ook steeds groter. Een dure auto voor de deur, een walk-in closet met honderden items en het hebben van de laatste gadgets is voor veel mensen erg belangrijk. Toch zijn er steeds meer mensen die inzien dat spullen niet gelukkig maken. Het nastreven van een luxe lifestyle kan resulteren in problemen als schulden en psychische klachten. De tiny house movement maakt korte metten met de materialistische manier van leven. Het biedt een antwoord op de wens om eenvoudiger en meer in overeenstemming met de natuur te leven. De aanschaf van een tiny house is meer dan wonen alleen. Het gaat om een lifestyle: Tiny living.

Tiny House example

Flexibiliteit en vrijheid

De meeste tiny houses zijn verplaatsbaar. Je kunt je huis dus op elk gewenst moment verhuizen zonder een verhuiswagen in te schakelen. Je koppelt je huis eenvoudig aan je auto en je kunt vertrekken. Met een tiny house ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt. Heb je een groter huis dat niet eenvoudig verplaatsbaar is, dan zijn er nog voldoende andere pluspunten waar je van kunt genieten.

Minimalistisch leven

Het begint allemaal bij de aanschaf van een tiny house maar na aanschaf begint het echte werk pas. Bij tiny living gaat het allemaal om minder. Minder spulletjes en prulletjes, minder afleiding en minder woonkosten. Mensen die kiezen voor een tiny lifestyle streven een simpel leven na waarbij de focus ligt op wat je écht belangrijk vind.

Door minder spullen te verzamelen en te consuminderen zul je merken dat het ook rustiger wordt in je hoofd. In tijden van corona kunnen we allemaal wel wat ontspanning gebruiken. Omring jezelf met het rustgevende effect van de natuur en essentiële benodigdheden die het leven makkelijker maken. Denk hierbij aan alles wat een normaal huis ook heeft, maar dan zonder al die extra items die we in een leven kunnen verzamelen. Heb je moeite met dingen weggooien? Probeer de spullen die je een jaar lang niet hebt aangeraakt weg te gooien. Je zult zien dat het verwijderen van deze spullen steeds makkelijker wordt en je hoogstwaarschijnlijk geen verschil zult merken in levenskwaliteit.

vrijheid
minimalistic
ecofriendly

Zelfvoorzienend wonen

Een eco-vuurhaard, Slim line verwarming, een warmtepomp of gasboiler zijn enkele opties waarmee je je tiny house kunt aanvullen. Door je huis zoveel mogelijk zelfvoorzienend te maken houd je niet alleen meer geld over, maar ben je ook bezig met het verkleinen van je ecologische voetprint. De enorme negatieve impact van onze consumptiemaatschappij laat op steeds meer plekken haar sporen achter.

Tiny living helpt bij het verkleinen van je ecologische voetafdruk. Omdat je minder ruimte hebt om dingen te bewaren die je eigenlijk niet nodig hebt, zul je al snel merken dat je minder afval produceert. Consuminderen gaat automatisch en je verbruikt minder energie en water in een tiny house. Door helemaal off-grid te gaan wonen word je nog bewuster van je verbruik en een zelfvoorzienende tiny house kan er desondanks voor zorgen dat je niet hoeft in te leveren als het gaat om luxe en woongemak.

Geld besparen: wonen zonder hypotheeklasten

Wist je dat huizenbezitters gemiddeld 25 tot 50% van hun inkomen kwijt zijn aan woonlasten? Als tiny home eigenaar houd je ruimte over in je budget voor andere dingen zoals het achtervolgen van je passie. Het verbruik van gas en licht is minder en een tiny house kun je meestal in korte termijn afbetalen door de lage productiekosten. Vul je tiny house aan met zonnepanelen om duurzame energie op te wekken en de kosten worden nog lager.

Minimalistisch leven in een tiny house

De conclusie die we kunnen trekken is dat tiny living je helpt bij het verkleinen van je ecologische voetafdruk. Hiernaast zorgt tiny living ervoor dat de band met je naasten sterker wordt. Je leeft immers dichter op elkaar waardoor je beter leert samenwerken. Alsof een betere band met je familieleden niet voldoende was, kun je met een tiny house ook flink besparen op woon kosten én heb je de vrijheid om te verplaatsen wanneer je dat wilt.

Zeeuwse-75-Large-2

Overtuigd en enthousiast geworden over het adopteren van een tiny lifestyle? Neem nu contact met ons op en vraag een offerte aan om jouw tiny lifestyle tot leven te wekken. Je koopt een tiny house of bungalow al vanaf €23.000. Bekijk voor alle specificaties onze brochure en begin met het verkleinen van je ecologische voetafdruk door te kiezen voor een tiny house.

Sulex Bungalows | Brochure

Building your dream holiday, with a home away from home.

Prioriteit

Success!

Sulex Bungalows | Brochure

Excited to see what Sulex Bungalows can do for you?

Prioriteit

Success!

Sulex Bungalows | Brochure

Building your dream holiday, with a home away from home.

Prioriteit

Success!

Sulex Bungalows | Brochure

Building your dream holiday, with a home away from home.

Prioriteit

Success!

Lodge 48 | Brochure

Luxe Chalet Vakantiepark Tulderheyde (België) 58

Tulderheyde

Success!

Kavel incl. woning vanaf €125.000 ex. btw. v.o.n.?

We zijn verheugd om onze samenwerking met Recreatiepark Hellendoorn aan te kondigen als staplaats voor onze bungalows. Gelegen te midden van een prachtig landschap, biedt dit park de perfecte omgeving voor een ontspannen en plezierige vakantie.

Success!

Chat openen
Scan de code
Welkom bij Sulex Bungalows,

Kunnen we u helpen?