fbpx

In Europa brengt men nogal wat tijd door op de camping. Het is voor ondernemers dan ook interessant om de verschillen tussen een stacaravan en een chalet te onderzoeken. Wat zijn de voor- en nadelen van een chalet en een stacaravan, wat is het verschil in design opties en wat is uiteindelijk de beste keus voor campingeigenaren? In dit artikel laten wij je alle verschillen zien tussen en stacaravan en een chalet. Hierdoor kun jij hopelijk de beste keus voor jouw bedrijf maken.

verschil tussen een stacaravan en een chalet

Wat is een chalet? 

De eerste chalets werden bewoond in de Alpenlanden. Een chalet is herkenbaar door het gebruik van bepaalde materialen. Je herkent een chalet aan een vlak zadeldak met overhangende dakranden, balkons of galerijen en zware luiken voor de ramen. Dit was noodzakelijk omdat de chalets voornamelijk als vakantiehuis dienden. Een originele chalet is van zwaar hout gemaakt ter isolatie en bescherming tegen extreme weersomstandigheden. 

De eerste Europese toeristen brachten hun vakanties door in landen als Zwitserland waar zij de eerste chalets ontdekten. Tegen het einde van de 19e eeuw waren deze chalets geromantiseerd en sprong de naam chalet over op allerlei vakantiewoningen en villa’s. De naam chalet heeft nu dus niets meer te maken met de originele chalets. Toch blijven de originele chalets dienen ter inspiratie voor campingeigenaren en bewoners van chalets. 

origineel chalet

Wat is een stacaravan? 

Een stacaravan mag of kan niet zomaar vervoerd worden. Dit is te danken aan het formaat van de stacaravan. Een transportbedrijf zet de stacaravan op zijn plek. Nadat de chalet op zijn plek staat kun je deze niet meer vervoeren. Waar je een normale caravan achter de auto kunt spannen is dit met een stacaravan dus niet mogelijk. 

Tot eind jaren 90 werden stacaravans in Nederland niet als onroerend goed gezien. Inmiddels is dit veranderd. Alles wat duurzaam met de grond is verenigd wordt aangemerkt als onroerend goed. Hierdoor kan de stacaravan in aanmerking komen voor de onroerendezaakbelasting. Het is ook mogelijk dat er een bouwvergunning nodig is bij bepaalde wijzigingen aan de stacaravan. Houd hier rekening mee bij het kopen van een stacaravan voor jouw vakantiepark. 

Omdat een stacaravans vaak voor een lange periode op een bepaalde plek staat, wordt deze aangesloten op het elektriciteitsnet en de gas- en waterleiding. Bij een normale caravan is dit anders. Je vindt stacaravans doorgaans op de camping, maar sinds kamperen bij de boer steeds populairder wordt, vind je stacaravans ook vaak op het erf van de boer. 

stacaravan

Wat is het belangrijkste verschil tussen een stacaravan en een chalet

Het grootste en belangrijkste verschil tussen een stacaravan en een chalet zit hem in het wooncomfort en de kwaliteit van de woning. Een stacaravan is beperkt in ruimte en wordt vaak in massa gemaakt. Hierdoor zijn stacaravans minder uniek dan een chalet. Een chalet kan namelijk naar wens op maat gemaakt worden. Ben je het interieur zat dan is het eenvoudig om het interieur van een chalet te veranderen. 

Een stacaravan biedt daarentegen weinig ruimte voor veranderingen. Een stacaravan is zo ingedeeld dat de ruimte functioneel te gebruiken is. De keuken van een stacaravan kun je dus niet zomaar verplaatsen. Tot slot is een chalet velen malen beter geïsoleerd. Hierdoor kun je het hele jaar in de chalet verblijven. Een stacaravan is eerder een accommodatie voor de zomerdagen. Als het gaat om de aankoopprijs dan is een stacaravan de goedkoopste oplossing. Is het belangrijk om de woonkwaliteit zo hoog mogelijk te houden dan kies je het beste voor een chalet. 

 

Benieuwd naar de kosten van een bungalow of chalet op jouw camping? Neem nu contact met ons op om te bespreken hoe SULEX Bungalows jou kan helpen met het verwezenlijken van jouw droompark. 

Sulex Bungalows | Brochure

Building your dream holiday, with a home away from home.

Prioriteit

Success!

Sulex Bungalows | Brochure

Excited to see what Sulex Bungalows can do for you?

Prioriteit

Success!

Sulex Bungalows | Brochure

Building your dream holiday, with a home away from home.

Prioriteit

Success!

Sulex Bungalows | Brochure

Building your dream holiday, with a home away from home.

Prioriteit

Success!

Lodge 48 | Brochure

Luxe Chalet Vakantiepark Tulderheyde (België) 58

Tulderheyde

Success!

Kavel incl. woning vanaf €125.000 ex. btw. v.o.n.?

We zijn verheugd om onze samenwerking met Recreatiepark Hellendoorn aan te kondigen als staplaats voor onze bungalows. Gelegen te midden van een prachtig landschap, biedt dit park de perfecte omgeving voor een ontspannen en plezierige vakantie.

Success!

Chat openen
Scan de code
Welkom bij Sulex Bungalows,

Kunnen we u helpen?